Tomtebloss

Tomtebloss

tomteblossIngen jul utan tomtebloss eller vad anser du? På grund av namnet “tomte” så tänker många att dessa bloss endast används till jul, och visst är det den absoluta högtiden. Att tända på ett tomtebloss för att se hur elden sprakar och bildar fantastiska gnistor gör sig bra året om.

Det är bra om det är mörkt för att få maximal effekt av gnistorna. Många väljer att hänga blossen i julgranen eller på balkongräcket om något sådant finns. Om du inte redan har skaffat dessa sprakande fyrverkeri pinnarna så slå till på ett paket nu.

20-pack

tomtebloss party

Vill du ha helt vanliga tomtebloss så skaffa ett pack med 20 stycken för endast 19 kronor. Billigt och bra gillar vi.

Köp här >>

Hjärtformat

tomtebloss hjärta romantisk julklapp

Vill du ha ett mer kärleksfullt bloss så är det det här paketet du ska köpa. Dyrare då ett 4-pack kostar 49 kronor men visst är de snygga?

Köp här >>

Megabloss

stora tomtebloss

Du som vill ha ett riktigt långa tomtebloss på närmare halvmetern ska välja det här. Brinntiden är ungefär 90 sekunder vilket är långt för dessa fyrverkerier.

Köp här >>


Flerfärgade

tomtebloss-fargade-2016

Vill du ha bloss i olika färger så är det ett 18-pack som detta du ska köpa. Kanske mer till ett födelsedagskalas än till julen men smaken är ju som baken.

Köp här >>

Sifferbloss

sifferbloss-till-tomten

Att skaffa tomtebloss i form av siffror kan innebära mycket kul. Är det julafton så bränner ni såklart av siffra 2 och 4 för att fira dagen till ära. Lite dyra dock, 29 kronor styck.

Köp här >>

Isfackelset

fackelset-bloss-skumpa-tilll-julen

Nej visst är inte det här något vanligt tomtebloss utan snarare små sprutande facklor. Perfekt för dig som vill fira något stort med stil. Sätt den på en flaska champagne kanske?

Köp här >>


Heta tips till julen 2021

Presentkort

presentkort-sk-julklapp-2016

Sitter du och letar julklapp till den som älskar fitness och gym? Det är svårt att veta vad personen behöver så slå till på det här presentkortet. Skriv koden på ett fint kort med julmotiv.

Köp här >>

Nyckelring

nyckelring-till-pappsen

Att få en nyckelring graverad är en billig julklapp som blir väldigt personlig. Välj text noga och tänk på att personen som får nyckelringen kommer bära den med sig mer eller mindre varje dag.

Köp här >>

Porslin

tassen-skal-julen-2016

Ja inte vilket porslin som helst utan ett minst sagt roligt sådant. De här kopparna, skålarna eller faten ger uttryck för känslor och bör ses som perfekta julklappar 2021.

Köp här >>


Var försiktig med blossen

Varje år när det vankas jultider så händer det tyvärr också många olyckor. Vintern och framförallt julen är den tid vi använder mest levande ljus, både för stämnings skull men också för att skapa lite extra värme i hemmet. Tomtebloss som sprakar gör att det är extra viktigt att du ser till så att du inte använder de i närheten av något lättantändligt.

Låt julen bli en god jul genom att vara så försiktig du kan när det gäller att hantera tomtebloss, och eld överlag. En bra start är att aldrig använda tomteblossen inomhus. Visst är det många som trots allt väljer att ha blossen inomhus, men du tar då en onödig risk och har du otur så kan gnistorna göra så att något lättantändligt fattar eld.

Om du ska ha de i granen så satsa på utegranen och skippa plastgranen.

Tomtebloss i över 100 år

Är du en person som varit med och firat väldigt många jular så kommer du säkert ihåg att tomtebloss alltid har funnits med? Just årtalet då blosset först såg sitt ljus är aning oklart men det sägs vara någon gång i början av 1900-talet. Det blev snabbt en klassisk del av julfirandet, inte minst före och efter jul. De blev till och med så populära, och är än idag, så att de även började användas som dekoration på efterrätter eller vid andra festligheter.

Som sagt är julen nummer ett men vi i Sverige använder till vis del tomtebloss året om. Visst känns det fel att de heter tomte om du ska använda de på midsommar. Det är helt enkelt för att det inte finns något annat namn i dagsläget. Visst går det att säga sprakande gnistor men om du säger tomtebloss så vet alla vad det är, det blir inga oklarheter så att säga.

Innehållet

Tomtebloss består av en relativt enkel sammansättning som är: Lim, järnpulver, aluminiumpulver och bariumnitrat. Just nitrat är giftigt för oss så du var noga med att inte barn stoppar tomteblosset i munnen. Det ska enligt lag finnas en varning om giftigheten på varje förpackning. Även fast de går att göra själv så rekommenderar jag dig att ge den lilla peng som det kostar att köpa i butik.

Vanligtvis så handlas tomtebloss på vanliga butiker som Ica eller Konsum. Om du ska hitta dessa gnistor vid andra tillfällen än jul så kan det dock vara svårt att hitta i fysiska butiker och då är det betydligt smidigare att skaffa på internet.

Hoppas du lärde dig lite om tomteblosset! Glöm inte heller att kolla in julklappstipsen här på Sveriges största hemsida för just julklappar. En riktigt god jul 2021!

Dela gärna sidan med dina vänner;
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email