Stjärngosse

Stjärngosse

stjärngosseTill luciatåget den 13 december så krävs det en antal stjärngossar. För att bli en riktigt bra stjärngosse så gäller det att ha en vit strut, en stjärna och ett stjärngosselinne. Det hela är en akt som ska symbolisera Jesu födelse och om vi ska vara riktigt noga så är stjärngossar de tre vise männen.

För i tiden (1500 talet) så gick tåget av stapeln någon gång mellan 27/12 till 6/1 men har sedan början av 1900-talet ingått i luciatåget som bekant går av stapeln den 13 december varje år. Letar du efter kläder för att bli en stjärngosse? Kolla in tipsen här på sidan, hoppas de kommer hjälpa dig hitta rätt!

Strut/stjärna

stjärngossestrutFör 49 kronor blir detta set som är en riktigt bra början ert. Passar både till vuxna och barn och är riktigt prisvärt eller hur?

Köp här >>

Barn

stjärngosselinne barnEtt linne i 100% bomull gör varje barn till en riktigt stilig stjärngosse. Observera att stuten och stjärnan ej följer med utan de för ni lägga till.

Köp här >>

Vuxen

vuxen stjärngosseÄr du vuxen och ska gå med i tåget? Då har du precis hittat ett riktigt fint linne för att bli en stilig gosse. Klassiskt vitt med krage helt enkelt.

Köp här >>


3 tips på utvalda julgåvor

Värmetröja

Julklappstips på värmetröja

Så passande till kalla vintern och ett klockrent val av julklapp till den som gillar att alltid vara varm och skön.

Köp här >>

Molton Brown

Har du varit på ett lyxigt hotell i London så är det stor chans du har används duschtvål från Molton Brown. Dofter det är svårt att motstå. Slå till på ett helt set så kommer någon få en ny favorit.

Köp här >>

Tidningar

tidningar billigt julkappstips

Att ge bort en prenumeration är något som du fixar snabbt och som ingen kan tycka illa om. Leta på något spännande magasin och slå till på några nummer så är julklappen fixad.

Köp här >>


Historian om stjärngossespelet

Uppkomsten till stjärngossar uppstod från fornkyrkan som avser kristendomens äldsta tid som varade fram till ungefär 300 år efter Kristus. De var under många år knutna till visa utvalda platser men under 1800-talet så spred sig. De tre vise männen hade under 500 år inga namn mer än just de tre vise männen. Efter 500 år så blev namnet Kaspar, Melkior och Baltasar känt och de är alltså de “riktigt stjärngossarna”. De gick omkring i draperade lakan (stjärngosselinne) och på huvudet hade de en pappershatt (stjärngossestrut).

Att bära stjärngosselinne och stjärnan

Vem kan du bära den klassiska stjärngossestruten och det vita stjärngosselinnet? Som du hör på namnet är det främst för en gosse (pojk) men nu för tiden så är samhället så jämställd så om en liten flicka önskar vara stjärngosse så brukar hon sällan nekas att ta på sig truten och hålla i en stjärna istället för att som en lucia ha en krona på huvudet och ett ljus i handen.

Gemensamt för både pojkar och flickar som vill vara en stjärngosse är att de behöver ett set som består av stjärngosselinne, strut och stjärna på en pinne. Linnet varierar i prisklass men själva hatten och pinnen med stjärnan är relativt billig att skaffa, som första tipsen högre upp som kostar 49 kronor. Pinnen är inte ås tålig så är det ett litet barn som använder grejerna ska du räkna med att de kommer fungera som “engångsprodukter” men visst kan de även hålla flera år fram i tiden.

Att vara stjärngosse är oftast som mest populärt i lågstadiet eftersom pojkarna redan blir för “gamla” för att tycka dessa aktiviteter är roliga och väljer då att stå över tåget. Det går såklart även bra att bära samma linne som lucior har, så har ni ett sådant hemma är det bara onödigt att skaffa ett nytt linne.

Stjärngossestrut

Vill ditt barn inte klä ut sig med linne så duger det oftast bra att bara satsa på en stilig stjärngossestrut. Med en strut så känner han (eller hon) deltagande och det är mycket just deltagande som en högtid som lucia handlar om eller vad säger du? Att gå i tåget och känna att julafton och alla julklappar börjar närma sig på riktigt är mycket mer värt för barnet än att ha ett så komplett stjärngosse set som möjligt.

Hoppas du finner allt du söker för att ditt barn ska få en minnesrik lucia 2023!

Läs mer här >

Dela gärna sidan med dina vänner;
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email