Julgranens historia

Varför har vi en dekorerad gran?

På den här sajten får du inte bara julklappstips för 2014. Ni kan även läsa små “onödigt vettande” men som ändock kan vara lite kul att känna till. Som till exempel varför vi har en dekorerad gran till julen?

Runt år 700 efter Kristus åkte en munk från Davonshire till Tyskland för att lära ut guds ord. Han gjorde många goda gärningar där och tillbringade mycket tid Thuringen, ett område som var känt för industrin, bland annat för juldekorationer.

Myten säger att han använde den triangulära formen av granen för att beskriva den heliga treenigheten av Gud Fadern, Sonen och den helige anden. Efter det så började folket se granen som guds träd. Den första dekorerade granen dök upp i Riga runt år 1510. På mitten av 1600-talet sägs det att Martin Luther ska ha inrett en liten julgran med ljus för att visa sina barn hur stjärnorna tindrade genom den mörka natten.

Julmarknader

I mitten av 1600-talet började även granen inrättas på julmarknader  i tysk städer och efter det har julgranen bara växt i popularitet.

Julgranen idag

Nu hoppas vi till nutid, i mitten av 1960-talet såg vi en  förändring. En ny värld var på horisonten och modernistiska idéer var överallt. Silveraluminium träd importerades från Amerika. Silver-pine trädet som det togs patent på under 1950-talet var avsedd att ha en roterande ljuskälla med färgad gelatin fönster under trädet, vilket tillät ljuset att lysa i olika nyanser som det kretsade under trädet. Inga dekorationer behövdes för detta träd.

Dekorationer blev senare att användas allt mer sparsamt. Glaskulor och en roterande ljuskälla skapat ett elegant och framförallt ett modern träd. Många familjer ignorerade mode och fortsatte att sätta sina egna väl älskade dekorationer på sina träd. Julgranen blev lite av en klassfråga.

Amerika gjorde en återgång till viktoriansk nostalgi på 1970-talet och ett decennium senare följde Storbritannien upp modet. Genom detta uppfriskande utseende så började tillverkare realisera potentialen så att det skapades fler och fler fantastiska dekorationer. Vissa amerikanska företag specialiserat på antika repliker började faktiskt hitta de ursprungliga tillverkarna i Europa och kunde på så sätt återskapa underbara glassmycken, riktiga Lametter i silver och pressade folie “Dresdens”.

Riktiga julgranar var populärt, men många hemmafruar började föredra plastgranar för att underlätta arbetet med julen. De började bli så bra tillverkade att de lurade alla vid första anblicken. Det finns även tallbarrsdoft sprayer för att sätta på trädet för att få en “riktig doft”

Dessa träd är fortfarande med oss och kommer så att vara i en väldigt lång framtid, på ett eller annat sätt.

Dela gärna sidan med dina vänner;
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email