Julens historia

Julen är en forntida högtid

Mitt i vintern har länge varit en tid av firande runt om i världen . Århundraden före ankomsten av mannen vi kalladar Jesus firade tidigt européer ljus och födelse på de mörkaste dagarna av vintern. Många jublade under vintersolståndet, när den värsta vintern var bakom dem och de kunde se fram emot längre dagar och utökade soltimmar.

Skandinavien firade den fornnordiska Yule från den 21 december (vintersolståndet) fram till och med januari. Som ett erkännande av returen av solen så skulle fäder och söner ta hem stora stockar som de redan skulle elda. Folket skulle festa tills stocken blivit utbränd, vilket kan ta så många som 12 dagar. Den fornnordiska befolkningen trodde att varje gnista från branden utgjorde en ny gris eller kalv som skulle födas under det kommande året.

I slutet av december var en perfekt tid för fest i de flesta områden i Europa. Vid den tiden på året så var de flesta djur slaktade, så att de inte skulle behöva matas under vintern. För många var det den enda tiden på året då de hade en leverans av färskt kött. Dessutom var det mesta vinet och ölet som gjorts under året äntligen fermenterat och redo för att dricka.

I Tyskland hedrade människorna den hedniska guden Oden under midvintern semester. Tyskarna var livrädda för Oden eftersom de trodde att han gjorde nattliga flygningar genom rymden för att observera hans folk, och sedan bestämma vem som skulle blomstra eller vem som skulle gå under. På grund av hans närvaro valde många människor att stanna inne.

Saturnalia

I Rom , där vintrarna inte var lika hårda som de i norr firade de något som heter Saturnalia – en semester för att hedra Saturnus, jordbrukets gud. Det början i veckan för vintersolståndet och fortsatte under en hel månad. Saturnalia en hedonistisk tid då mat och dryck åt och drack i rikliga mängder och den normala romerska samhällsordningen vändes upp och ner . För en månad skulle slavarna bli mästare. Bönderna var i befälet över staden. Företag och skolor stängdes så att alla kunde delta i festligheterna.

Även kring tiden för vintersolståndet firades Romarbrevet Juvenalia, en högtid hedra barnen i Rom. Dessutom firade medlemmar av överklassen ofta guden Mithras födelsedag den 25 december, guden av oövervinneliga solen. Man trodde att Mithra som var ett spädbarn men en dock gud, föddes av en sten . För vissa romare var Mithra födelsedag den heligaste dagen på året.

Kristendomen

Under de första åren av kristendomen så var påsken den viktigaste högtiden, Jesu födelse var inget som skulle firas. Under fjärde århundradet så beslutade kyrkliga tjänstemän att Jesu födelse skulle vara en helgdag. Tyvärr nämner Bibeln inte datumet för hans födelse (ett faktum som puritaner senare påpekade i syfte att förneka firandet). Även om vissa tecken tyder på att hans födelse kan ha skett under våren (varför skulle herdar kunna valla mitt i vintern?) Påven Julius Jag valde den 25 december. Det är allmänt trott att kyrkan valde denna dag i ett försök att anta och absorbera traditioner hedniska Saturnalia festivalen. Först kallades högtiden Födelsekyrkan som seden spred sig till Egypten runt år 432 efter Kristus och till England i slutet av det sjätte århundradet. I slutet av det åttonde århundradet hade julfirandet sprids hela vägen till Skandinavien.

Julen idag

Idag så firas jul i de grekiska och ryska ortodoxa kyrkor 13 dagar efter den 25: e, vilket också kallas Trettondagen eller Three Kings Day. Detta är den dag man tror att de tre vise män äntligen hittat Jesus i krubban.

Genom att hålla julen samtidigt som traditionella festivaler runt vintersolståndet ökade kyrkoledare chanserna att julen skulle omfamnas med värme, men kyrkoledarna gav upp möjligheten att diktera hur det firades. Genom medeltiden hade kristendomen för det mesta ersatte den hedniska religionen.

Efter jul skulle något som kallades raucously firas i ett berusat och karnevalliknande atmosfär som liknar dagens Mardi Gras. Varje år skulle en tiggare eller elev bli krönt. De fattiga skulle gå till husen där rika bodde och kräva deras bästa mat och dryck. Om ägarna inte uppfyllt så skulle deras besökare troligen terrorisera dem med ofog. Julen blev den tid på året då de övre klasserna kunde betala tillbaka sin verkliga eller inbillade “skuld” till samhället genom underhållande av mindre lyckligt lottade medborgare.

Ett Outlaw Jul

I början 17th Century bytte en våg av religiös reform vägen som julen firades i Europa. När Oliver Cromwell och hans puritanska styrkor tog över England 1645 så lovade de att befria England av dekadens och  som en del av sin insats så skulle även julen annulleras. På allmän begäran så blev Charles II återställd till tronen och med honom kom återlämnande av den populära högtiden.

Pilgrimerna, engelska separatister som kom till Amerika år 1620 var ännu mer ortodox i sin puritanska tro än Cromwell. Som ett resultat av det var julen inte en högtid i Amerika . Från 1659 till 1681 så var firandet av julen faktiskt förbjöden i Boston. Någon som uppvisade julstämning fick böta fem shilling. Däremot i Jamestown Settlement rapporterade kapten John Smith att julen var mycket uppskattat av alla och firades utan incidenter .

I själva verket var julen inte deklarerat en federal helgdag förens den 26 juni 1870.

Dela gärna sidan med dina vänner;
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Whatsapp
Whatsapp