Julstjärna

Julstjärna

julstjärna 2015Visst finns de två olika sorts julstjärnor, den du hänger i fönster lagom till första advent men också blomman som också fått namnet julstjärna. Det här sidan handlar om den förstnämnda julstjärnan och finner du lite information vad du ska tänka på och naturligtvis några tips på snygga stjärnor som kommer lysa upp julen 2018 på bästa sätt.

Färgerna röd eller vit är standard men var inte rädd att experimentera med andra färger om du vill sticka ut från mängden. Ett annat namn för den här julprydnaden är adventsstjärna vilket är exakt samma sak.

 

Kolla in över 100 julstjärnor

julstjarna-2016-klar

Lampgallerian har ett väldigt stort utbud av julstjärnor så det är en bra start då du söker en ny sådan.

Stella Slim

julstjärna stellaEn klassiker som du ska kolla närmare på om du vill hänga en riktigt snygg julstjärna i ditt fönster. Små hål släpper igenom lagom mycket ljus.

Köp här >>

Billig stjärna

julstjärnor billigEn billig julstjärna som är din lysande stjärna för under hundralappen. Inte alls samma kvalité som tipsen innan men likt väl en pappersstjärna som gör sitt jobb.

Köp här >>

Zoe Slim

julstjärna rosaOm du är en person som gillar rosa så är väl den här julstjärnan helrätt? Ett val för dig som tycker de vanliga traditionella är aningen tråkiga och uttjatade.

Köp här >>


Om du inte sökte efter en julstjärna att hänga i fönstret utan blomman med samma namn kolla in sidan om julblommor. Att skicka blommor till varandra är alltid ett välkommet inslag i julen som sprider värme.

Gå direkt till Interflora och kolla på deras julstjärnor >

Adventsstjärna som ger känsla

Visst är det så att julen till en väldigt stor del handlar om att mysa och lysa upp hemmet med diverse julstjärnor, ljusstakar och annat julpynt som förhöjer känslan maximalt. Personligen så har jag inte en stjärna utan försöker i vilket fall ha ett par eller vissa år har slutresultat till och med blivit så att jag hängt upp 3 stycken. Visst kan 3 anses lite väl men jag tycker absolut att du ska skaffa minst en fin julstjärna.

Adventsstjärnan plockar du fram lagom till första advent, som hörs på namnet. Den får sedan hänga fram till tjugondag Knut som infaller den 13 Januari. Det är den dagen som vi Svenskar städar ut julen och plockar ner julpyntet såsom julstjärnan.

Historia om julstjärnan

Det var så sent som på slutet av 1800-talet som den första julstjärnan dök upp i Sverige, närmare bestämt 1894. Informationen jag fått fram så var det Allmänna Svenska Elektriska som du säkert känner till från förkortning Asea som pusha in den som en Svensk tradition. Oavsett vem det var så fullständigt älskar majoriteten av folket det här inslag i julen. Många som väljer att inte ta det här med juldekorationer så seriöst har trots det en julstjärna eller en ljusstake som de tar fram lagom till advent. Även fast det är relativt små uppoffringarna som görs så ger de två så otroligt mycket julstämning tillbaks.

  • En julstjärna är som du hör på namnet en stjärna, som oftast innehåller en elektrisk belysning.
  • Gul, orange eller klassisk röd är upp till dig och beror på om du vill hålla på de ”vanliga” färgerna eller vill sticka ut i grannskapet.
  • Adventsstjärna är ett annat namn för samma stjärna och den ska hängas upp till första advent och plockas ner till tjugondag Knut om du ska följa den svenska modellen till punkt och pricka.

Om du inte redan är ägare till en fin julstjärna slå slag i saken och skaffa dig en nu, du kommer inte ångra dig!

Lust att tipsa dina vänner om sidan? Vi uppskattar alla klick vi får, tusen tack!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone