Julbock

Julbock

julbock-2016-bannerAlla har vi väl sett den klassiska julbocken i Gävle brinner? Här på julklappstipsen tycker vi absolut inte de fina bockarna ska brinna. De ska stå där ståtliga i våra hem och sprida julkänsla. Visst är det så att en julbock ändå kan klassificeras som de mest traditionella vi har när det kommer till juldekorationer? Halm är det vanligaste med dessa härliga bockar finns i mängder av olika material och designer. 

Är du ute efter en riktigt fin julbock till julen 2020 så hoppas vi att någon av följande tips faller väl in i smaken.

Halmbock

halmbock-natur

Vill du ha den absolut mest klassiska julbocken så är det den i halm du ska slå till på. Så stilren men ändå så fulländad! De på bilden kostar endast 49 kronor.

Köp här >>

Med ljusslinga

julbock-med-ljusslinga

Denna bock är grön som granen och har en ljusslinga med hela 50 lampor. Ämnad för utomhusbruk men det är klart den gör sig finfin inne också. På balkongen kanske?

Köp här >>

Träbock

julbock-som-ljusstake

Julbocken finns inte bara som ren dekoration utan även som till exempel en ljusstake som här. Liten och röd ljusstake som smälter bra i hemmet där ni gillar dessa bockar.

Köp här >>


Bocken av halm

En julbock är gjord i halm och som vi nämnde tidigare så är den mest kända den som varje år görs i Gävle. Hög bevakning och behandling med diverse flamskyddsmedel brukar tyvärr inte hindra att det förr eller senare står i höga lågor. Det har liksom blivit till en grej, och för varje år som går så är det en grupp människor som tycker det är väldigt roligt att försöka bränna ner den.

Oftast så lyckas dom men vissa är så står denna ståtliga julbock hela tiden fram till julafton. 2010 och 2014 är två av de år en senast stod kvar. Det är dock betydligt vanliga att gävlebocken, som den kallas, brinner än att den får “leva”.

Historian om julbocken

Under lång tid så har julbocken förekommit som en symbolisk figur som alltid dyker upp till julen. Den kan härledas till våra asagudar där guden Tor ofta åkte i en vagn som drogs av två bockar. Det är dock inte helt säkert att det finns ett samband mellan just julbocken och de bockarna som körde Tor.

En annan teori är att personen som delade ut julklapparna på 1800-talet var utklädd till en julbock, istället för som nu till jultomten.

Lek och prydnad

Det finns många lekar som kretsar kring julbockar. En av dem är att försöka smyga in en julbock till grannarna utan att de märker något. När väl det är gjort så är det upp till grannarna att försöka smyga tillbaka den utan att du/ni ser det. Det är inte heller helt ovanligt att små barn, och även vuxna, försöker sig på att göra sin egen julbock i halm. Det är inte alls så lurigt, men visst kräver det en viss sorts talang och tålamod. Vill du ha vägledning hur du kan bygga en julbock klicka på orden för att komma till viivilla.se som har en bra sida som beskriver just detta.

Dela gärna sidan med dina vänner;
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Whatsapp
Whatsapp